Környező települések látványosságai

Városunk Zala megye délnyugati részén, a magyar-horvát határ mentén fekszik. A várost északról dombok, délről tavak és a Mura folyó határolja. A dombok között több kisebb település helyezkedik el számos látványosságot nyújtva az ide látogatók számára.

Az új természetvédelmi terület, a Mura-menti Tájvédelmi Körzet hat települést is érint és majdnem 2 ezer hektáron terül el. A Zala megye délnyugati szegélyén kanyargó Mura folyó a Kerka torkolatától a Drávába ömléséig alkot határzónát Magyarország és Horvátország között.

A tájképet a gyors sodrású Mura folyó időszakos árvizei, zátonyokat, új partszakaszokat, szigeteket, holtágakat építő és romboló tevékenysége határozza meg. Az így kialakult értékes élőhelyek viszonylag természetes állapotban maradtak meg, mivel a határsáv közel ötven éven át katonailag elzárt terület volt. 
A Mura medrének folyamatos vándorlása miatt a folyó menti ártéri növényzet klasszikus elrendeződése kevésbé markáns, mint nagyobb folyóinknál. A legjellegzetesebb élőhelyek a folyótól távolodva a kavicszátonyok, az iszapnövényzet, a bokorfüzesek, a puhafás ligeterdők, az égerligetek és a keményfás ligeterdők. 
Jellegzetes növényük a tündérrózsa, a sulyom és a rucaöröm. Az állatvilág jellegzetes képviselői a szitakötők. Néhány ritka fajuk is előfordul itt, mint az erdei és a piros szitakötő. A gyakoribb lepkefajokon kívül előkerült a magyar színjátszólepke is. 
A Murában és vízrendszerében több mint 50 halfajt mutattak ki, ebből 13 faj védett. A madárvilágból a szürke gémek és nagykócsagok csapatokban gyülekeznek a bányatavaknál és a holtágaknál. A Mura valamennyi vízfelületénél megfigyelhetőek a vidra nyomai, míg a hód az elmúlt évtizedben jelent meg a területen.
  további részletek»

 

Budafa 3

Letenyétől mintegy 15 km-re fekszik a Budafai Arborétum, mely kellemes kirándulóhely lehet a természetet kedvelőknek. további részletek»  Budafa 1

 

Kistolmacs7 km-re északra terül el Kistolmács község. Az erdőkkel körülvett Jóléti tó számos lehetőséget nyújt a vízi sportot és a horgászatot kedvelőknek. Kistolmácsról indul Csömödéren keresztül Lenti városig az Erdei Kisvasút, mely május 30-tól szeptember 31-ig közlekedik. további részletek»

MuraratkaLetenyétől 5 km-re, észak-nyugati irányban fekszik Murarátka. A község mellett halad el az M70-es autóút, valamint közvetlenül a szomszédságban található a Mura folyó is. A túrázni vágyóknak kitűnő kikapcsolódást nyújthat a Rátki hegy, melynek tetején a kápolna található, onnan kitűnő kilátás nyílik a Varasdi hegyekre és a Mura folyóra.további részletek»

A Vétyemi ősbükkös az országos erdőrezervátumi program keretében kijelölt terület. Az ősbükkös fáinak átlagéletkora 172 év. Átlagos magasságuk 37 m, átmérőjük 70 cm. Az erdő agyagbemosódásos, barna erdőtalajon alakult ki és a Dél-dunántúli bükkösöket reprezentálja.
A bükk (83%) mellett jellemző fafajtái a kocsánytalan tölgy (2%), a gyertyán (13%), valamint a mézgás éger (2%). Az avarban gímpáfrányt, szálkás pajzsikát, farkasboroszlánt, tündérfürtöt, széleslevelű nőszőfűt, erdei cikláment és kardos madársisakot is találhatunk.

{gallery}galeria/vetyem{/gallery}